En lektion kan vara på så många olika sätt. Den kan vara teknisk eller mental. Eller både och. Det jag märker när jag håller lektion för ett ekipage är att det är inte så viktigt vad vi gör utan hur vi gör det. Oftast är det ryttaren/föraren av hästen som jag jobbar med. Hur går …
Då var vårens kursupplägg klart 🙂 Vi börjar med en Grundkurs av hovar och verkning den 27-28 April, därefter en Dissekering av dödhovar 2 Maj och en Fördjupningskurs om hoven och kroppen 12 Maj. För mer info se under PåGång. För att kunna vara med på dissikeringen och fördjupningskursen bör ni gått Grundkursen då dessa …
.. att barfotaboots blir rumsrena.. På Instagram kan vi nu se att Peder Fredricsson numera är stolt Scootbootsägare till sina hästar. Så det var det som Peder smusslade lite med när jag intervjuade honom i höstas. 🙂 Om jag känner Peder rätt så har han scannat marknaden väl. När jag började prova ut Scootboots för …
Jag blev nyfiken på Peder och Peders tävlingshäst Hansson. Varför då? Jo på sista tiden har det varit mycket surr om att Hansson tävlat och vunnit i höga hoppklasser utan järnskor. Oftast hör jag att presterande hästar inte är som andra hästar, vildhästar eller ursprungshästar. Att hovkvaliten inte prioriterats vid avelsarbetet. Och det ligger säkert …
Jag tjatar mycket om att vi har för mycket järn i fodret och vattnet till våra hästar. Enligt riktlinjerna ska en kvot av 1:3:3 eller 1:4:4 finnas för Cu: Fe: Zn, dvs ca 3-4 ggr mer järn och zink än koppar. Tittar man på många analyser av hö så ser det inte alls ut så. …
Hoven sitter längst ner på benet. Den ska utstå väta, hårda stenar, islag, kyla, värme.. hurdå? Och vad är det som gör att en hov blir hållbar? Hållbar är kanske fel ord.. det syftar på något som håller länge utan att gå sönder. En hov är en växande del, precis som våra egna naglar eller …
Kan ibland vara riktigt svårt. Varför då? Ja den lägger tyngden på benet och det känns stört omöjligt att lyfta det. Man kan slita och dra utan att lyckas. Vad är det som händer egentligen? Hästar har en funktion som gör att de kan sova ståendes utan att trilla. I denna funktion ingår bland annat …
När jag hör ordet yoga blir jag lite stressad. Jag tänker på solhälsningar och krigaren och olika övningar med olika namn som är jobbiga att utföra. Så är det troligtvis även för hästen när vi ber den om att göra en öppna eller ta in bakdelen lite mer eller vad vi nu ber den om. …
Då jag verkligen fått börja tänka skoning nu så snurrar det såklart i huvudet. Det var så ”enkelt” förut när det var verkning jag skulle ha koll på. Nu har ytterligare en dimension öppnat sig. Skon.. Jag förstår att det är ett hantverk att få till att en sko passar en hästhov.. men ändå så …
Jag tjatar ofta om mineraler till hästarna. För att hovhälsan ska bli bättre. Ibland ser jag tecken som kan tolkas som järnöverskott eller järn/kopparobalans egentligen. Det är ju inte säkert att det är för mycket järn men kvoten mellan järn, koppar och zink är felbalanserad. Ett bra mineralfoder är då en god hjälp. Bra mineralfoder …
Då är lamningen över. Det gick smärtfritt och 10 lamm föddes i rask takt. En av de äldre tackorna eftersläntrare lite och såg ut som att hon skulle få trillingar.. dock kom det bara ett lamm.. nåväl jag läste att de kan se riktigt dräktiga ut oavsett då magen spänns ut efter hand. Även hästarna …