Att lyfta en hästs ben..

Kan ibland vara riktigt svårt. Varför då? Ja den lägger tyngden på benet och det känns stört omöjligt att lyfta det. Man kan slita och dra utan att lyckas. Vad är det som händer egentligen?

Hästar har en funktion som gör att de kan sova ståendes utan att trilla. I denna funktion ingår bland annat carpus, hästens framknä. I framknät finns det en led som passar som handen i handsken och om hästen har sin vikt på benet är det fysiskt omöjligt att böja benet. Man kan se det som att det är ett öppet fönster som är haspat och enda sättet att stänga fönstret är att lyfta haspen. Vikten från benet måste lättas innan hoven kan lyftas.

Som hästägare och hovvårdare finns det några knep som man brukar kunna ta till om hästen inte vill lyfta sina hovar. Att skifta vikten på benen är det vanligaste. Man lutar sig helt enkelt lite mot hästens skuldra och så är benet tillgängligt. Men en del hästar pressar emot. Ett annat trick är då att fingra lite på kastanjen eller benet – det blir ett irritationsmoment för hästen och den kommer troligtvis att lyfta benet för att bli av med den irriterande handen. Ett tredje trick är att låta hästen ta ett steg framåt eller bakåt och fånga hoven när den inte bär vikt.


Många hästar är som tur är vältränade och lyfter av sig själva och det är ju skönt att veta att hästen är bekväm med att ge sina hovar. Men varför vill inte hästen ibland lyfta på sina hovar?

Hästar är flyktdjur och att någon håller i dess hov är i det vilda vansinne.. då kan hästen inte fly om den skulle behöva. Det är därför man redan på föl övar på att ta på deras ben och kratsa hovarna, helst från första levnadsveckan. För att vänja dom vid att någon tar i deras ben. En häst som inte lärt sig lyfta på sina hovar kommer att kämpa emot att få dom lyfta och det blir farligt för den som försöker lyfta hoven. Samt att det blir en otäck upplevelse för hästen.

Äldre hästar då.. som vet hur man lyfter hoven.. men som trilskas när hovvårdaren eller hovslagaren kommer? Oftast ligger det ett fysiskt problem bakom dessa hästar. De kan ha ont i någon led som gör att det blir fysiskt jobbigt för dom att lyfta hoven, tex artros eller ont i ryggen. Dessa får man underlätta för genom att försöka hitta en ställning som fungerar. Även hästar med förkortade muskler, tex bröstmusklerna, tycker det är jobbigt att hålla muskeln i sträckt position en längre stund, dvs muskeln stretchas.. dessa hästar mår bra av att vara uppvärmda innan verkning eller skoning.

En annan kategori är de som har för platta sulor, eller väldigt tunga hästar. När de lägger merparten av sin vikt på ena hoven (oftast framhovarna) så kommer tyngden av hästen att pressa ihop vävnader i hoven och det gör ont. Dessa hästar hjälper man främst genom att avlasta sulan med något mjukt, tex en gammal dörrmatta eller handduk brukar finnas tillgängligt.

Det bästa är som sagt att träna hästen och själv simulera att hästen blir verkad eller skodd, genom att lyfta och bända i benen. Gärna med positiv förstärkning så det blir en trevlig upplevelse för både häst och den som tränar hästen.