Koppar.. vad gör det för din häst?

Jag tjatar mycket om att vi har för mycket järn i fodret och vattnet till våra hästar. Enligt riktlinjerna ska en kvot av 1:3:3 eller 1:4:4 finnas för Cu: Fe: Zn, dvs ca 3-4 ggr mer järn och zink än koppar. Tittar man på många analyser av hö så ser det inte alls ut så. Järnet ligger oftast 10-100 ggr högre än koppar. I höanalysen nedan (som är typisk) visar jag ett exempel från vår egna vall kvoten är 4:28:47 ~1:7:11. Även zinken ligger högt men högst ligger järnet. Och tittar jag på Mangan så ligger det på 320mg. Nästan 100 gånger mer än koppar. Varför blir det så? Jo för att marken är sur, dvs har lågt pH. Järn och Mangan fälls ut medan Koppar binds hårdare till jordpartiklarna. Det är också därför det finns mer Järn i vattnet. Det lösa järnet åker med vattnet.

I en frågespalt i American Farriers Journal svarar veterinär Eleanor M. Kellon på vad kopparbrist gör för våra hästar. Mycket forskning har gjorts på nöt, men går att översätta till häst och insulinresistens och fång. Koppar behövs för att aktivera ett enzym som tillverkar svavelbryggorna som håller ihop keratinet som hovväggen består av . Så brist på koppar ger alltså sköra hovar. Hon säger också att höga koncentrationer av järn och/eller svavel kan inverka negativt på kopparupptaget. Att svavel skulle inverka negativt på koppar var nytt för mig då extra MSM (en svavelkomponent) oftast har en positiv påverkan på hovar. Däremot att järn hämmar koppar har jag vetat en längre tid och det är därför jag tjatar om att inkludera mer koppar i fodret. Om hästen får ett mineralfoder med mer koppar i så blir nästan alltid hovarna något bättre. Kanske inte bra men bättre än tidigare. Effekten brukar synas inom två veckor om det är kopparbrist hästen lider av.

Eleanor skriver också att järnöverskott förvärrar insulin resistans och att insulin resistans ökar upptaget av järn ytterligare. Det blir alltså ett moment 22. Insulin resistance, laminitis, fång och dåliga hovar kommer hand i hand. Många hästar med dåliga hovar tex plattfotade, svullna sulor går med låggradig laminitis, dvs inflammation i hoven (och i kroppen).

Hur ser man då att hästen har kopparbrist eller fel kvot av koppar:järn:zink? Hur hästen ser ut i sin päls och man kan ge en hint om att det är fel kvot. Är frisyren “trasslig” och sträv samt blir rödfärgad hos bruna/svarta hästar så är det ofta kopparbrist. Ofta misstas denna rödfärgning/blekning av att hästen blir solblekt. Tillsätter man mer koppar i fodret så brukar även hästen få en mörkare färg på sin man och den blir lättare att reda ut utan manspray.