Samtal med Peder

Jag blev nyfiken på Peder och Peders tävlingshäst Hansson. Varför då? Jo på sista tiden har det varit mycket surr om att Hansson tävlat och vunnit i höga hoppklasser utan järnskor. 

Oftast hör jag att presterande hästar inte är som andra hästar, vildhästar eller ursprungshästar. Att hovkvaliten inte prioriterats vid avelsarbetet. Och det ligger säkert en hel del sanning i det. 

Men mycket har troligtvis med tradition och hästhållning att göra. De gamla grekerna var stolta över sina hästar med sina tåliga hovar. Att behöva ha ett hovskydd på sin häst verkar ha varit ett nederlag om man ser vad som står i Xenophons verk “Art of Horsemanship”. Men redan 500 år före Kristus har man faktiskt daterat att kelterna i sin tur börjat spika järn på sina hästars hovar. Och man vet att hovskydd av växtdelar eller skinn använts långt tidigare. Hästen har ändå använts under ett antal tusen år. 

Hur kom det sig då att Peder valde att ha sin Hansson barfota? De flesta är ju överens om att ska hästen prestera så behöver den skor. 

-Hansson skulle vara konvalescent en längre tid och då han skulle vila tog vi av skorna, svarade Peder.

Min uppfattning är att det idag inte är så vanligt att hästar får vila från sina skor. Många är rädda för att sko av sina hästar vid vila, förr gjorde man ju ofta det och Flyinge skor av sina hästar varje sommar har jag sett. 

Hur kom det sig att du valde att sko av när Hansson skulle vila, frågar jag Peder. 

Peder svarar att skon ser han som ett slitageskydd i första hand. Och eftersom Hansson inte skulle ridas så tog han av skorna och då märkte han att Hansson fungerade bra barfota, även när han satte igång att rida honom igen. 

Jag tycker det är fantastiskt att Peder är så öppensinnad och provar innan han förkastar något. Oftast stöter nya idéer på mycket motstånd innan de blir allmänt accepterade. Det är ingen hemlighet att det finns två läger inom hästvärlden, de som är för skor och de som är mot skor…

Jag funderade vidare på hur Hansson lever och Peder svarar att han går i gräshage och inte grushage. -Grushage sliter för mycket på hovväggen, säger han. Foder och mineraler har Peder inte tänkt specifikt på hovarna om men vill se en frisk och välmående häst. Peder raspar på hovarna vid behov, vilket kan bli en gång i veckan och att det främst är tån som behöver hållas efter eller om det blir någon flis i hovväggen som brutits sönder. 

Men hur kommer det sig att Hansson får en “sko av lim” vid tävling? Och inte skodd med tex lättare skor? Peder svarar att han tycker att hovväggen förstörs av sömhålen och får sämre kvalité och då förstörs barfotahoven. Han vill gärna ha Hansson barfota och har även några hästar till som går barfota i dagsläget. 

Peder ställer en fråga till mig som hovvårdare angående verkning av barfotahovar. Om att verka ner trakterna. Han har uppfattat på sina hästar att de kan bli ömma av det. Jag instämmer och jag förklarar att balansen i hoven är viktigare än att verka ner trakterna. Hoven hamnar lätt i en negativ hovvinkel om tån blir för lång och trakten för låg. Vilket i sin tur påfrestar leder, ligament och senor. Har hästen dessutom en dålig stråle eller elastisk puta har inte hästen möjlighet att ta upp stötdämpningen. Och den naturliga stötdämpningen i hoven är det Peder vill utnyttja när han har sin häst barfota under tävling och träning. 

Peder säger att i de höga klasserna har hästen mest nytta av att vara barfota då han anser att stötdämpningen blir bättre barfota än med skor. I lägre klasser tror han inte att det spelar så stor roll för resultatet och att det är viktigare att hästen med sin ägare kommer ut från ridhuset eller ridbanan för att få omväxlande arbete än att gå barfota.

-Att ha en barfotahäst som ska ridas kräver mer jobb, säger Peder och det går tex inte att rida på hårda grusvägar. Om hästen ömmar måste man sätta på skor eller låta hästen vila poängterar han. 

Jag frågar Peder om han provat hovboots. Peder svarar att han jobbar ihop med ett företag för att ta fram en ny hovboots. Spännande! Men mer får jag inte veta just nu. 

Vi avslutar samtalet när Peder måste kliva på sitt plan men jag får löftet om att kunna komma och kika på Hanssons hovar framigenom. Det ser jag fram emot! 

Här kan ni läsa mer om Peder och Hansson när de vann 1.40 på Tidningen Ridsport.

https://www.tidningenridsport.se/barfota-hansson-wl-vann-140-med-peder-fredricson/