Att yoga med sin häst

När jag hör ordet yoga blir jag lite stressad. Jag tänker på solhälsningar och krigaren och olika övningar med olika namn som är jobbiga att utföra. Så är det troligtvis även för hästen när vi ber den om att göra en öppna eller ta in bakdelen lite mer eller vad vi nu ber den om.

Men sen kommer jag ändå på mig själv med att jämföra vissa av mina behandlingstekniker som yoga för hästen. Eller egentligen yinyoga -en stretch där man håller en position under fem till tio minuter. Men yinyoga är en väldigt koncentrationskrävande form av yoga och jag själv känner i min kropp att yinyoga skapar en del onödig stress på fascia och muskler.

Så då är jag tillbaka till att göra bodyawareness som Nora Enqvist undervisar i. En slags yoga där kroppen får bestämma. Inte övningen och inte tiden. Samma övningar men med en “mildare” approach mot min kropp. Tar det emot så väntar jag in kroppen i en avslappnad position och går tillbaka innan det blir för mycket. Den här typen av yoga tycker jag fungerar bäst.

När jag yogar och balanserar min eller en kunds häst försöker jag att tänka på samma sätt. Att tvinga hästen in i en position eller övning ger bara mer motstånd. Så att lirka loss hästen med en viss övning i tanken gör att hästen vågar lita på att det inte blir för mycket.

Det som är viktigast att tänka på är att få hästen (eller människan) att få sin ryggrad i rätt position. Att alla kotor inklusive skallen går åt samma håll och lägger sig i en fin rad. Ett tecken på att så inte är fallet är att hästen lägger huvudet på sned och sticker ut ganashen. Hos människan är det vanligast med sk gamnacke som ett tecken på att ryggraden inte ligger i sin rätta båge.

Om man i sin egen kropp kan visualisera hur olika lägen förändrar kroppen så får man även en bättre förståelse för varför hästen hamnar i ett visst läge och har lättare för att hjälpa sin häst. Det är det som är den primära hjälpen både när man rider och jobbar hästen för hand. Så kan jag yoga med min häst så blir jag även en bättre ryttare utan att sitta på hästen. Rätt fantastiskt tycker jag.

Ryggraden i balans och obalans