Mineraler – varför då?

Jag tjatar ofta om mineraler till hästarna. För att hovhälsan ska bli bättre. Ibland ser jag tecken som kan tolkas som järnöverskott eller järn/kopparobalans egentligen. Det är ju inte säkert att det är för mycket järn men kvoten mellan järn, koppar och zink är felbalanserad. Ett bra mineralfoder är då en god hjälp.

Bra mineralfoder .. ja vad är då det? Det beror helt och hållet på vad hästen får i sig för mat och vatten. Som regel tittar jag alltid så att kopparinnehållet är högt och järn lägre. Selen är också viktigt att ha med då det i princip inte finns i våra jordar.

Det jag i första hand rekommenderar är ett fullvärdigt mineraltillskott dvs inklusive vitaminer. Mineraler till fölston, föl och unghästar brukar vara sådana. De enklaste att få tag i är Krafft röd och Vitafor solid. Sen kan man byta när förpackningen är slut till något annat fullvärdesmineral. Alla mineraler har olika blandningar och tillsatser så att de alltid skulle räcka att ge en sorts mineraler känns inte rätt. Titta på hovarna och se om de blir bättre eller sämre. Oftast ger mineraler en bra effekt inom två veckor om man vet vad man ska titta efter.

Jag stötte på en artikel om mineraler och om våra marker. Läs den här https://naturligtvis.me/mineraler-livets-uppkomst/

Den är lång men läs till slutet för den är viktig för att förstå varför vi och våra djur får brist på mineraler.

Ett bra och billigt sätt att ge sina djur mineraler är att ge dom färska grenar från träd. Eller bark från träd. Dock måste man veta vilka träd som inte är giftiga. Ett träd skjuter sina rötter djupt ner i marken och kan ta upp så mycket mer därifrån än växterna som växer uppe i översta jordlagret. Ju djupare rötter desto mer kan växten ta upp. För oss människor är det också viktigt att äta växter som inte bara odlats i näringslösning eller på utarmade jordar.

Att släppa hästarna i skogen ger dom möjlighet att fylla på viktiga mineraler genom att äta löv och bark.

Lämna ett svar