Nyhetsbrev Mars 2019

Nu kommer våren med all sin gröna skönhet.. får vi hoppas efter det regnande som varat i nästan en månad här nu..
Jag vill passa på att slå ett slag för hur vi kan undvika strålröta och stärka hovarna. Min filosofi är att låta hästarnas hovar torka upp minst en gång om dagen och därefter spraya på stronghorn. Det gör hovarna mer motståndskraftiga mot fukt och bakterier. Stronghorn har jag alltid med mig i bilen om det inte för tillfället råkar vara slut.. Nu när det är blött och mjukt är hästarna också mer känsliga för tex stentramp med hovböld som följd. Även om det är mjukt i marken så kan det vara en viss idé med att skydda hovarna på grus för att undvika det. Boots är ypperligt! För våra egna händer kan jag rekommendera Red horse handkräm Riders Rescue, väldigt bra även för känslig hud i ansiktet har jag märkt. Luktar underbart av apelsin och kanel. (Jag köpte den innan jul för att prova på mina torra händer som jag spritar flera gånger per dag.. )


Scootboots är en ny variant av boots som jag gradvis börjar få mer grepp om. Fungerar tex bäst till mitt halvblods bakhovar där All Terrain eller andra Equine Fusion boots snurrar. Där har även nu kommit en mudstrap för att undvika att bootsen åker av i lerig terräng. Kommer imorgon enligt UPS så det blir spännande att se om den håller vad den lovar.

Jag har nu fått öva mig i att limma på 24/7 limskor ett antal gånger och det börjar kännas rätt hemtamt även om limmet torkar extremt snabbt… Jag har experimenterat med att justera limskorna på plats för varje individuell häst för att slippa tappboots. Det händer att hästarna trampar av 24/7 bootsen…  Jag har tex kortat tån på bootsen eller tagit bort utskjutande material. Lite hovslagartänk 😉 Ja hur går det med min lärlingstid som hovslagare tänker kanske en del? Jo det går bra. Jag lär mig nya saker och ser saker på ett lite annat sätt än tidigare. Dock ser jag nog helst mest barfotahovar även i framtiden. Lite enklare.. och i  mina ögon är ändå en oskodd hov behagligare än en skodd. Men det är ju alltid bra att ha ny kunskap och kunna se på olika sätt. Samt ha en hum om hur man tänker map skoning.

Det finns också någon enstaka plats kvar till min grundkurs i april om du vill lära dig mer om hovar och få tjöta hovar i två dagar J . Se mer på https://www.facebook.com/events/437491610120104/ eller under kursplanering.


Ha det gott så syns vi i stallarna!

Lämna ett svar