Tillskott genom hovarna?

Vi ger hästarna hö, de betar, vi ger mineraler och tillskott. Kanske kraftfoder.

 

Vi sprayar på manspray och flugspray.

 

Det hästen äter tar den upp i sin matspjälkningsapparat som börjar med att hästen tuggar maten.

 

Vi vet att olika flugsprayer är olika giftiga och vissa har tom karens för slakt. Det känns naturligt att det vi sprayar på huden även går in i hästens kropp genom huden.

 

Hur är det då med det vi sprayar eller applicerar på hästens hovar? Vi pratar om bakterier och svamp. Vilka medel som motverkar strålröta och hålväggar. Vi sprayar på kopparsulfat, zinkhydroxid, tjära mm. Vissa produkter mer giftiga än andra.

 

Det som sällan pratas om är det hästarna går på. Marken. Och om vi pratar om det så pratar vi om smuts och bakterier som påverkar det yttre lagret av hoven.

 

Det vi sällan pratar om är hur olika ämnen kan tas upp av hovarna. En häst som står i kopparsulfatfotbad kommer att ta upp kopparsulfat in i sina hovar och de celler och blodkärl som finns i kötthoven.

 

Kommer i detta fall kopparsulfaten att sprida sig till övriga kroppen? Ja troligtvis! Ge hästen mineraler genom hovarna? Troligtvis ja till viss del.

 

Det jag dock vill belysa är att använder man mycket gifter på sin hästs hovar så kommer giftet att påverka hela hästen i mer eller mindre utsträckning.

 

Man kan ju även se det från det positiva hållet att om det finns tex zink i en hovspray så kommer troligtvis zinken att ta sig in i hästens celler och göra nytta i rätt koncentration. Är det egentligen så våra hovsprayer fungerar? De hjälper till att stärka upp cellerna och inte bara bekämpar bakterier och svamp?

 

Att jag började fundera på detta var att jag börjat spraya med Stronghorn från Red horse och ser en rätt stor skillnad på hovarna på bara några dagar. Sprayen innehåller bla msm som innehåller svavel som behövs för starka hovar.

 

Vill du också prova produkter från Red Horse så har jag olika produkter hemma. Storsäljarna Solecleance och Artimud. Insektsspray och stronghorn.

 

 

 

Lämna ett svar