Hålväggar hovbölder och mugg..

Alltid lika aktuellt den här årstiden är hålväggar tillsammans med hovbölder och mugg.

De tillhör på något sätt den leriga årstiden. Hovarna blir utsatta för lera och blöta många timmar varje dag. Hästarna fodras på samma ställe och de bajsar där de står. Sommartid går hästen och betar och släpper träck efter sig. Inte lika stationära som vintertid. Vintertid blir det mest att de går mellan hö och viloplats och hovarna står i dynga mest hela tiden.

Hovarna får utstå väta, lamellerna blir svaga och det blir infektion som i sin tur kan bli en hålvägg. I hålväggen fastnar det grus och så blir det skadad vävnad och en hovböld formas. Hästen blir halt.

Hovbölden kan även komma av att hästen trampar på något hårt eller vasst. Och med en mjuk sula som dragit till sig vatten gör en vass sten större skada. Leran blir som ett våtvarmt omslag som driver ut hovbölden.

Benen står och går i lervälling och huden får inte torka upp. Mugg kommer. Hästen blir öm om sina ben.

I denna video pratar jag om hålväggar. Håll till godo 🙂

 

 

 

 

Lämna ett svar