Vänster resp högersko..

Något jag aldrig förstod när jag hade skodd häst var att det finns höger- och vänster-järnskor.. Det har jag fått lära mig nu.. Men är det korrekt eller bara en anpassning till verkligheten? När jag utbildade mig till hovvårdare diskuterades det att hoven skulle vara jämn runtom. En cirkel med lika mycket hov på höger resp vänster sida. Ska hästen vara olikfotig eller likfotig eller är det ett symptom av något annat?

Här syns både en framhov och bakhov som flyter ut på utsidan och blir upptryckt på insidan.

Vissa hästar jag verkar har en tendens att få upptryckt horn på insidan och flyta ut på utsidan, så som järnskon är tillverkad. Varför? Det finns troligtvis flera förklaringsmodeller. En kan ju vara att jag verkar på ett visst sätt. Ett annat kan vara att jag inte balanserar/verkar tillräckligt mycket, jag jobbar med en barfotahov och kan inte kompensera lika mycket som man kan om man skor en häst. Ett tredje att hästen av någon anledning behöver ett stöd som gör att den blir upptryckt på insidan (tex medfödd benställning). Ett fjärde är att hästen är smal i bröstkorgen och hänger igenom med sitt bröstben.

 

Vad ska man gå på? Det är inte lätt att veta.. Oftast efter en verkning på en sådan häst så ställer sig hästen bredare isär med frambenen och bröstkorgen höjer sig. Efter några verkningar  (och gärna balanseringar) kan hästen kännas högre och har fått en rakare rygg. Så i min värld så är hovens form ett symptom på en kroppslig svaghet. Hoven kan även påverka kroppen att börja avlasta och så blir det ett moment 22.

Överrullningen är viktig. Utan att veta vart hästen ska rulla över så kan man inte göra något bättre. Däremot kan man göra det sämre..

Kjell (hovslagaren jag går bredvid) brukar oftast byta plats på skorna, dvs ta en högersko och sätta på vänster hov. Men varför inte göra skor som är lika breda? Han tar även ner den utflutna sidan mycket mer än jag gör i min verkning. Tänket är annars detsamma, ta bort det som tiltar hoven och lägga överrullningen rätt. Det han dessutom kan göra med skor är att  hjälpa insidan med extra stöd.

Min teori om hovarnas form är att hästarna inte jobbar i rätt form. Liksom vi människor sällan jobbar i rätt form. Vi går lite svankigt och hästen jobbar i svank. Skjuter upp sitt bäcken och ner sin bröstkorg. När bröstkorgen skjuts ner måste frambenen kompensera på något sätt. I detta fall trycks övre delen av frambenet inåt (sänkt vid manken) och nedre delen av frambenet måste ställa sig lite utåt och hästen blir “utåttåad” eller mer korrekt hela benet blir som en pallbock. Min verkning kan temporärt avlasta och räta upp bröstkorgen men hästen behöver även hjälp med resten av kroppen med rätt övningar och motion. Dvs om bäckenet rättas på hästen (tex får en smidigare och inte så spänd psoas och avslappnad infästning till bakknä) så kan hästen sätta under sig, manken höjs och hovarna behöver inte kompensera eller kompenseras för ben som lutar.

Lämna ett svar