Knöggel i hagen..

Efter lera kommer knöggel.. och det är varken kul för skodda eller oskodda hästar. Båda “bryter” benen och de oskodda tycker det är vasst och får ont i sina sulor. Vad kan man göra?

Initialt när det fryser på – om man hinner- så kan man släta till marken med fyrhjuling/avant/traktor när den är halvfrusen. Kräver dock att man har tillgång till maskiner..
Barfotahästar kan få boots på i hagen när det frusit på snabbt och de fortfarande har mjuka sulor efter regn och lera. Efter några dagar brukar det vassaste knögglet gått över (eller så har man tur och det kommer snö) och hovarna börjar hårdna och bli mer tåliga.
Man kan ha olika grindar /spara på en del av hagen som inte blir upptrampad och som kan öppnas när det frusit.
Lägga ut gammal strö på de värsta ställena hästarna måste passera är toppen. I år hade jag kärnan av en gammal halvmöglig halmbal ståendes som skulle slängas och den passade ju bra att rulla ut till hästarna så de kunde ta sig förbi det värsta knögglet 🙂 Visse verkar gilla den i alla fall.

Lämna ett svar