Vad är en sned häst vs böjd häst?

Ofta pratar vi om att hästen (eller människan) är naturligt sned i kroppen av sin natur. Vad menas då med det? Går det inte alls att rätta till?

Själv är jag högerställd.. det är väldigt vanligt både bland människor och hästar. Höger höft har en tendens att gå mer framåt pga att vi belastar det benet mera, höger axel trillar då med framåt. Vi säger att högra sidan är dominant och stark. En häst kan vara naturligt högerställd utan större problem i naturen, det som ställer till det är när människan på ryggen också är högerställd. Då är båda starka i samma sida och svaga i samma sida.

Något som kan ställa till det ytterligare är om hästen fått en skada som gör att den antingen avlastar eller förstärker sin högerställning. Om hästen tex avlastar vänster bak pga skada (står med detta ben något framåt) men är naturligt högerställd så blir hästen skev både åt höger och åt vänster. Man skulle ju kunna tro att högerställningen och vänsterställningen skulle ta ut varandra men tyvärr är det inte så. Hästen får istället svårt att bära på båda sina bakben och kan börja ta kortare baksteg och hänga mer på bogarna. Detta i sin tur kan leda till problem med inflammationer i frambenens leder, tex hovled eller kotled. Överlinjen blir som en hängmatta och hästen kan få ont i ländrygg och nacke. Även musklerna till bakknäna blir överspända och hästen blir då öm i bakknäna och tar ännu mindre steg i bak. En ond cirkel har uppstått och måste brytas.

 

Vad är då skillnaden mellan en böjd häst och en sned häst?

En böjd häst är som en banan och har en jämn kurva genom kroppen. Oftast är en sned häst rak fram till halsens infästning och får en knäck där varvid huvud och hals tvärt går åt sidan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tittar man på bilderna ovan så är vänstra bilden en böjd häst och högra bilden en sned häst. Hästen kommer att ha svårt att flytta sin bog åt vänster (tex i en vänster öppna) men lättare flytta bakdelen in (tex i en vänster sluta).

Åt höger kommer hästen att ha lätt att göra en falsk öppna (höften kommer inte att gå framåt, hästen faller in på sin bog) och svårt att att göra en sluta då hästens höft är åt vänster.

En hästmassör, equiterapeut, osteopat eller korrekt träning kommer att lossa på de muskler som håller hästen i en stel form och börja få ihopdragna muskler att slappna av så att hästen har förutsättning att kunna jobba korrekt.

Många gånger är det ryttaren som omedvetet påverkar hästen och när ryttaren själv varit hos en osteopat eller dylikt så kan hästen också gå mer jämnt. Så att bara hjälpa hästens kropp utan att hjälpa ryttaren kommer på sikt att återigen resultera i att hästen blir mer oliksidig igen. Man måste jobba både med hästens kropp och ryttarens kropp.

Ett sätt att bli mer liksidig tillsammans med sin häst är att jobba i stillastående arbete. Det är en typ av yoga som hjälper både häst och ryttare att hitta rätt balans och att inte hänga på någon bog. Stretcha korta muskler och få översträckta muskler att slappna av.

På översta bilden jobbar jag med Macho i stillastående arbete. Vill du lära dig mer om hur din hästs kropp är och hur du kan förbättra din hästs smidighet och balans så kan jag hjälpa dig både med din hästs muskler och hur ni kan jobba med yogan i stillastående arbete.

Lämna ett svar