Lämpligt intervall på verkning?

En fråga jag ofta får är när hästen behöver verkas igen. Det är väldigt svårt att svara på. Mest vanligt är att jag verkar hästarna en gång i månaden. För vissa behöver jag komma efter två veckor och för andra åtta veckor. Mina egna hästar håller ett intervall av 3-4 veckor. Vad baserar jag intervallet på?

Dels baserar jag det på hur mycket hästen växer i sina hovväggar. En för lång hovvägg ger spänningar och onödig risk för att hovväggen ska fläkas upp. Det är oftast inget farligt att hovväggen självverkar sig genom att fläkas upp, men det kan bli hålväggar och hästen kan riva sår på sig själv eller sina kompisar.

En mindre häst behöver, tvärtom vad många tror, verkas oftare. Ett föl, unghäst eller  shettis växer oftast mer än ett stort halvblod. De är så pass lätta i kroppen så slitaget blir mindre, samt att de oftast mest går på mjukt underlag som inte sliter så mycket på hovarna.

Är hästen väldigt överväxt i sina hovar kan jag behöva komma tillbaka och verka hästen med kortare mellanrum (2-3 veckor) i början då det kan bli för stor omställning för hoven att ta bort allt det överväxta på en gång. Om hästen sliter bra själv på sina hovar så behöver jag inte komma så ofta.

Andra tillfällen jag behöver komma ofta är om hoven har en stor snedhet. Dröjer det då för länge till nästa verkning så kommer inte snedheten att rättas till eller så går processen till en balanserad hov mycket långsammare med risk för belastningsskador på hov- och kotleder, muskler mm.

Ibland är hästägaren tillräckligt kunnig i att underhållsverka sin hästs hovar och då räcker det att jag kikar till hovarna någon gång då och då. Ibland med flera år emellan 😉 Ni vet vilka ni är..

Lämna ett svar